Vi forsætter i sporet fra sidste artikel, hvor Søren Lykkegaard gav os et indblik i besvarelserne fra en stor undersøgelse om rapsdyrkning, som Bayer lavede i efteråret 2024. Efter at have været omkring plantetæthed, sådato og plantestørrelse før vinter, tager Søren os nu med videre til etableringsmetode, og hvad der vægtes højest i sortsvalget.
Et af de andre temaer vi også kom omkring i undersøgelsen er etableringsmetoden. Her viser besvarelserne, at det kun er en fjerdedel, der pløjer forud for etablering af rapsen, mens resten stort set bliver etableret efter harvning – typisk dybt eller direkte grubning. Det betyder også, at knap halvdelen af rapsen i dag bliver etableret på ”dobbelt” rækkeafstand eller mere – fra 25 cm til +60 cm.
- Når jeg lige nævne dette, er det fordi, jeg også bliver bekræftiget i, at vores DEKALB storskalaforsøg er super vitale for, at vi ser, hvordan sorterne klarer sig under landmandspraksis. Det er jo her, vi ser sortsgenetikken på 30 cm rækkeafstand efter en Horch Focus eller direkte såning med en Heva Grupper i frøgræsstub osv., forklarer Søren.
Top 3: Vigtigste egenskaber til sortsvalget
En af de sidste ting vi skal omkring fra undersøgelsen er, hvilke fokuspunkter avlerne har for sortsvalget. Igen ser vi, at der er en rød tråd i, det man lægger vægt på i sortsvalget, og hvad man gør og prioterer i praksis.
Top 3 i besvarelserne er:
- Højt og stabilt udbyttepotentiale
- Skulpeopspringsresistens
- Hurtig vækst
Søren fortæller, at det nok ikke er nogen overraskelse, at udbyttepotentialle kommer ind på en første plads.
- Vi vil gerne have noget, der har potentiale til at fylde tanken.
- At skulpeopspringsresistens ligger som nummer to overrasker mig måske lidt – og så alligevel ikke, for det harmonerer super godt med fleksibiliet i høsten, men også at et lavere plantetal end tidligere medvirker til stængelstyrke, sideskud og en lidt længere vækstsæson, som gerne skulle udmønte sig i udbyttet.
På en tredje plads kommer hurtig vækst:
- Igen passer det jo bare super ind i, hvordan man dyrker rapsen. Vi fik allerede slået fast i første artikel, at der skal fart på, og det allerede at tænke det ind i sortsvalget giver god mening, siger Søren.
- Hvis jeg lige skulle nævne nummer fire, så er det stængelstyrke. Med en lidt lavere plantetæthed er vi hjulpet på vej med stængelstyrke, men der er ingen tvivl om, at vores kraftige biomase allerede fra efteråret skubber til meget kraftige marker i foråret også. Med 4-5-6 tons frø i skulperne er det en fordel, at planten også generisk har stængelstyrken på plads, hvilket man så også priotererer i sortsvalget.
Det er måske også værd at nævne, at snegle og rapsjordlopper bliver nævnt som de to nok største problemer/bekymringer i forbindelse med etableringen og efterårsvæksten. For sneglenes vedkommende bekræftiger undersøgelsen os i, at jordbearbejdning betyder mindre problemer med snegle.
- Det er ret tydeligt, at jo mere jordbearbejdning der er – fra det mest intensive med pløjning og rotoharve til det måske mindst intensive ved for eksempel grubbesåning – er der forskel på, hvorvidt man oplever snegle som et problem, mens landsdel og såtidspunkt umiddelbart ikke ligner en faktor, fortæller Søren og fortsætter:
- For rapsjordlopperne er der ikke mange råd at hente i undersøgelsen. Umiddelbart er den eneste sikre forskel, at de ses som større og større problemer, efterhånden som vi rykker sydpå i Danmark.
Rapsorter der matcher de forskellige behov
- Når jeg ser besvarelserne i undersøgelsen, kan jeg jo ikke lade være med at sætte sorter på de forskellige behov. For eksempel kommer vi til at lancere en ny sort, DK Exagris – der på tværs af hele europa har vist topudbytte og en ”toughness” i forhold til et miljø, der er svært at følge. Dernæst er sorten yderst kompakt i vækst, hvilket taler direkte til den store gruppe, som gerne vil maksimere biomassen i efteråret og give tilsvarende næringsstoffer, forklarer Søren.
- Hvis vi så også skal dække den anden store gruppe, der typisk sår lidt senere, men kræver lyn hurtig vækst, så er DK Exsteel jo bare stadig en vindersort. Her taler vi jo også om en sort, som ikke har skuffet udbyttemæssigt igennem snart et halvt årti. Og som en lille krølle på noget denne undersøgelse også har tydeliggjort, så er det parameter jo også vigtigt, når vi har den brede rækkeafstand. Her skal vi have sorter, som tager pladsen – og det kan DK Exsteel i særdeleshed med dens store lange blade og generelle vilde vækst.

Billede: Forsøg med forskellige sorter til rækkesåning (3 såkasser med hver sort), Gyllingnæs – dronebillede efterår 2024

Billede: Samme mark sidst på vinteren på Gyllingnæs – DK Exsteel er klar til at tage ”pladsen” endnu engang!
I efteråret 2024 lancerede vi vores digitale værktøj, DEKALB Growth Assist, hvor man kan ”simulere” plantevækst ud ens eget område og forventet sådato. I 2025 vil Growth Assist selvfølgelig blive opdateret med de aktuelle sorter, men vi vil gerne give lidt inspiration til, hvordan værktøjet kan bruges i planlægningen af ens sortsvalg.
- DK Exsteel er jo en sort, som har evnerne til at nå otte blade på 450 graddage, hvis man skubber på med gødning. For mange vil det give mulighed for at så ind i september, hvis man ved der er risiko for en meget sen såning, forklarer Søren.
- På den anden side, er DK Exagris en sort, som fint kan få 6-700 graddage, uden risiko for problemer med vækstpunktet. Dermed ikke sagt, at den ikke ville kunne lave 2-3 kg biomasse på det tidspunkt, blot at vækstpunktet er holdt nede.
Som afsluttende bemærkning siger Søren:
- Alt i alt har undersøgelsen bekræftiget mig i, hvordan vi gerne vil dyrke raps, men jeg har også fået nogle små ahaoplevelser undervejs – og så er det faktisk opløftende, at der er så fin sammenhæng mellem, hvad man gør, og hvad man ønsker.