Status fra marken uge 17
Som en del af Bayer Designer Solution tester vi igen i år smittetrykket af septoria hos vores 10 værter ved hjælp af qPCR-test. Her måler vi mængden af sygdoms DNA i bladene og sætter en strategi derefter.
Vi startede allerede udtagningen i vores 10 forsøgsmarker mandag den 22. april, og lige som de foregående år tager vi en tidlig runde for at få en fornemmelse af, hvor vi er med septoria smitten. Hvad vi dog allerede kunne se, da vi udtog prøverne, er, at alle 10 marker rundt omkring i Danmark er i god kondition i stadie 31.
Lige som sidste år kommer biomassen også til at sætte sit aftryk på strategien i kombination med qPCR-prøverne.
Vi har målt septoria i alle 10 forsøgsmarker, og hvis vi sammenligner med niveauerne i samme vækststadie sidste år, har vi fundet mere septoria på øverste blad i år.
Når vi udtager prøverne, laver vi en visuel bedømmelse af bladene, og her var der ingen synlige symptomer på øverste blad og kun 1-5 % på andet øverste blad. I forhold til hvad vi visuelt har kunnet se, har qPCR-prøverne vist, at mængden af septoria inde i bladene har været noget større – især på andet øverste blad. Næste gang vi skal ud og udtage bladprøver den 6. maj, regner vi derfor med at kunne se synligt septoria på de bladniveauer, vi har udtaget i uge 17.
Forsøgsmark i Sønderborg hos Torben Lei.
|
Vejning af biomasse i forsøgsmarken hos Torben Lei.
|
Bladprøver fra VG Agro, Kerteminde - øverste blad. Visuel bedømmelse: 0 % angreb
|
Bladprøver fra VG Agro, Kerteminde - andet øverste blad. Visuel bedømmelse: 5 % angreb
|
Dawson hvedeplante fra Henrik Bucks mark ved Ringsted.
|
Dawson hvede i stadie 31, første knæ er synligt fra Henik Bucks mark ved Ringsted.
|
Da vi ved, der er septoria i markene, er det vigtigt at få kørt en effektiv T1-behandling, så vi får beskyttet de nye blade og undgår smitten spredes op ad i planten. Med qPCR-prøverne måler vi de faktiske værdier, og 9 ud af 10 steder har vi uanset sort fundet septoria på øverste blad.
Vi anbefaler 0,25-0,3 l/ha Proline Xpert eller 0,3-0,35 l/ha Prosaro til T1-behandlingen.
Dosering tilpasses også efter andre sygdomme som meldug, rust og bladplet. Der er observeret meldug i nogle sorter som Champion og små rust pustler på de nederste blade.
Svampebehandlingen kan kombineres med vækstregulering og næringsstoffer.
Resultaterne af bladprøverne bliver scoret efter en skala fra 1-100. Samtidig har vi inddelt skalaen i tre farveniveauer, som angiver, hvor langt septoriaen er udviklet.
- Grøn farve (1-14): indikerer en lav mængde af Septoria DNA. Her vil sygdommen være sit tidlige stadie eller med begrænset vækst i bladet. Svampebehandling vil være særdeles effektiv
- Gul farve (15-39): indikerer mængden af Septoria DNA er kraftigt stigende, men er stadig på et niveau/udvikling, der kan kontrolleres effektivt med et svampemiddel
- Rød farve (40-100): indikerer niveauet af Septoria DNA nu er så højt, at effektiv kontol med et svampemiddel vil være svært at opnå - der vil typisk allerede være synligt smitte på bladet