Om Bayer Smart Script
Vi taler tit om dosis-respons, som grundlæggende handler om, at vi får bedre effekt ved at øge dosis. Mange vil nok – i særdeleshed for ukrudts- og vækstreguleringsmidler – købe ind på dette, fordi det er tydeligt at se responsen, men for svampebekæmpelse er det ikke altid lige så visuelt, dog vil de fleste nok forvente en bedre effekt ved at øge dosis.
Når vi øger dosis, øger vi koncentrationen i planterne, hvad enten det er på ukrudtet eller i vinterhveden – og det er her biomassen kommer ind i billedet. For ligesom ukrudtstryk og -størrelse kan variere, så kan biomassen i vinterhveden også.
Fart på biomassens udvikling
I Bayer Nordic har vi i flere år arbejdet med at graduere indsatsen med svampemider i vinterhvede efter sygdomstryk og hvedens biomasse.
Vores tilgang har været, at det selvfølgelig giver mening at graduere efter biomasse, men samtidig er vi nødt til at skabe nogle rammer for et fast udgangspunkt.
Gennem vores dataindsamling de seneste år har vi skabt en model for, hvor meget biomasse, vi mener, en ’normal’ vinterhvedemark har omkring T1 (bbch 32-33), T2 (bbch 39) og T3 (bbch 59-61) i Danmark.

Biomassemodel for vinterhvede, der viser biomassens udvikling fra T1 til T3. Kilde: Bayer Nordic
I den periode hvor vi svampebekæmper, er der stor vækst i hveden – faktisk tredobles biomassen på cirka en måned fra T1 til T3. Som sidebemærkning betyder det, at vi i T1-stadiet skaber den største koncentration i planten – selv med en normal dosis på 0,2-0,3 af et svampemiddel.
Hvis alle marker bare groede på en snor, så var der ingen grund til graduering, men sådan forholder det sig ikke. De sidste par år har vi løbende vejet biomassen i 10 storskala forsøg, og det viste sig, at der var enorm forskel på, hvordan markerne udviklede sig.
Biomassens udvikling i de 10 storskalaforsøg, hvor vi løbende har vejet biomasse.
I forsøget blev startdosis sat ud fra sygdomstrykket og herefter gradueret ud fra den faktiske biomasse, da det ikke altid er for eksempel 20 % op eller ned. Ved at omsætte satellitdata forsøger vi at komme så tæt på den faktisk biomasse som muligt, og det betyder, at dosis sættes ned, hvis en mark eller et område i marken er under ’normal biomasse’, og modsat hvis det er kraftigt. Det er altså koncentrationen af svampemiddel vi jagter med udgangspunkt i sygdomstrykket.
Samarbejde med Dataväxt
Gennem de seneste 2-3 år er vi kommet langt med teknologierne bag Bayer Smart Script, men vi opdaterer stadigvæk værktøjet løbende for at gøre det endnu bedre.
Til udviklingen af Bayer Smart Script har vi indgået et samarbejde med svenske Dataväxt, som mange i forvejen kender fra Cropsat. Her har vi lagt et smart lag på dét man allerede kender fra Cropsat. I stedet for at se de relative værdier, vil du se vores bud på, hvordan din marks biomassen er i forhold til ’normal biomassen’ på et givent stadie omkring T1, T2 og T3.
Her beregner vi et gennemsnit for marken, som kan bruges til at fintune ens ’flade dosis’, og man kan også lave en tildelingsfil, der følger biomassens variation inden for marken, som man kender det.
Klik på linket for at prøve Bayer Smart Script
/ Gå til Bayer Smart Script