torsdag, 20. juni 2024

Potentialet bliver lagt i efteråret – Growth Assist assisterer dig til raps i perfekt kondition før vinter

God etablering og stærk efterårsvækst er essentiel for succes med vinterraps – det er der vist ikke mange, der er uenige i. Og en raps afleveret i perfekt kondition før vinter er også et godt udgangspunkt for et lidt mere roligt forår.
Rapsmark i efteråret

Men hvordan ser en raps ud i god kondi før vinteren?

- Man fristes til at sige: jo større, desto bedre, men det er en sandhed med modifikationer, fortæller Søren Lykkegaard fra Bayer og fortsætter:

- Vi har et klima i Danmark, hvor risikoen for udvintring ikke er stor, men det sker dog, og der er også områder, hvor risikoen er større end andre steder. Hård frost uden snedække på små planter med strukket vækstpunkt er jo den værst tænkelige kombination, når vi snakker om udvintring. 

- Vejret kan vi ikke styre, men vi kan være bevidste om risikoen i lige netop ens eget område, og så kan vi arbejde med at undgå små planter og et strukket vækstpunkt. Så idealet før vinter er store planter med lavt vækstpunkt.

 

Hold potentialet intakt i efteråret

Med store planter følger også høj biomasse og dertil vægt. Før vinteren er det blevet populært at veje rapsens biomasse eller at monitorere væksten på en anden måde for at sætte den rigtige gødningsstrategi til næste forår. 

Søren forklarer, at i forhold til potentiale er en god tommelfingerregel, at vinterraps som minimum skal opnå 1 kg biomasse/m2 før vinteren, for at det i sidste ende ikke skal begrænse potentialet. Et kilo er ikke frygtelig meget – det vil typisk være 30-35 planter/m2 med seks, måske syv blade.

- I sådan en mark er potentialet intakt, men den skal have fart på det følgende forår for at holde momentum, så det er ikke nødvendigvis her, man har et roligt forår. Derfor ser vi også gerne, at rapsen når +2 kg biomasse/m2, hvilket vil være et kvælstofoptag på cirka 90 kg N/ha, udtaler Søren.

Med +2 kg biomasse og i nogle tilfælde op til 4-5 kg biomasse/m2, begynder man at skulle være bevidst om behovet for vækstregulering, som gerne skal udføres på 4-5 bladstadiet for virkelig at gøre en forskel. Og her kommer ofte en udfordring. 

- Jeg tror, mange kan nikke genkendende til at stå i en rapsmark på 4 bladstadiet og tænke, at det godt nok har taget lang tid at nå hertil – måske har den ikke nok gødning, og vækstregulering er i hvert fald ikke et tema, siger Søren og fortsætter:

- Som rådgiver har jeg altid sagt, at det er et ønske-stadie at se på rapsen og komme med en løsning, når den har fire blade – om det så er bladgødskning, mikronæring eller for den sags skyld noget helt tredje, så vil man se, at rapsen visuelt virkelig tager fart derfra. Dermed ikke sagt, at der i nogle tilfælde ikke kan være udfordringer, der skal tages hånd om, men pointen er, at ofte er alt under kontrol. Venter man derimod 7-10 dage senere, har rapsen seks blade, og pludselig er tankerne omkring vækstregulering lidt på bagkant.

 
 
Fire rapsplanter, der ligger på jordenBillede: Her ses rapsplanter i den størrelse, vi som minimum gerne vil opnå før vinteren.

 

Nyt digitalt værktøj hjælper med at ramme ideal konditionen

Nu har vi styr på ideal konditionen før vinteren; +2 kg biomasse/m2, tilpas plantetæthed og et vækstpunkt, der ikke har strukket sig for meget, men hvordan rammer vi så lige det?

- Hvis vi gav den beskrivelse til en væksthusgartner, så er jeg helt sikker på, han ville have en plan for, hvor varmt der skulle være i drivhuset, fordi plantevækst langt hen ad vejen er betinget af temperaturen, forklarer Søren.

Derfor skal vi ikke regne vækst i dage, men i graddage. Altså en dag med 20 grader giver mere vækst end en dag med 10 grader. 

Søren siger, at som ”frilandsgartnerer” er vi ikke herre over vejret, men vi kan godt planlægge efter det historiske vejr og i sæsonen bruge både det realiserede vejr og tage vejrudsigten med ind i planlægningen. Og nu kommer det spændende!

- Igennem de sidste år har vi i vores forsøgsarbejde med DEKALB sorter i Danmark og Sverige arbejdet med at følge rapsens efterårsvækst for bedre at kunne give det rigtige råd – både i planlægningen før såning, men også i løbet af efteråret. 

- Vi har samlet data i et digitalt værktøj, DEKALB Growth Assist, som via lokal vejrdata og sortsspecifikke egenskaber gerne skulle hjælpe til, at man opnår en raps i perfekt kondition før vinteren. I løbet af efteråret kan man også bruge værktøjet til at se, om ens raps er på sporet, eller om der er behov for at hjælpe den på rette vej, fortæller Søren og fortsætter:

- DEKALB Growth Assist er bygget sådan op, at man i sin planlægning før såning eller eventuelt ved sortsvalg kan simulere den forventede vækst ved forskellige såtidspunkter og sorter i ens eget område. Fra august begynder Growth Assist at skifte historisk vejrdata ud med realiseret vejr og vejrudsigten, så man løbende kan monitorere væksten og måske være lidt mere tryg i løbet af efteråret eller blive bekræftet i, at der er behov for at hjælpe rapsen.

Her er det et billede fra Growth Assist i planlægningsfasen for postnummer 8620 Kjellerup. Sådatoen er sat til den 6. august, og sorten er DK Exsteel. 

 
 
Screen shot af Dekalb Growth Assist

Modellen siger, at vi med førnævnte oplysninger opnår cirka 700 graddage før vinteren, hvilket er fint. Den 5. september bør rapsen have fire blade og kan vækstreguleres med en moderat dosis. Når vi så kommer ind i sensommeren, og ens sådato måske ikke helt blev som planlagt, og vejret sikkert heller ikke er én til én med klimamodellen, vil man kunne bruge værktøjet ”live”. Her kan man tilrette til den faktiske sådato, og modellen giver nu vækstprognosen ud fra aktuel klima. Så vil man kunne følge med i, om ens raps følger kurven, og om der skal justeres med vækstregulering. Måske er det alligevel ikke aktuelt eller også skal det være før eller senere osv.

- Med DEKALB Growth Assist håber vi at kunne understøtte de beslutninger, der skal tages lige fra valg af sort til ens marker, men også til de beslutninger der skal tages i løbet af efteråret, for at rapsen står med de bedst mulige forudsætninger før vinter og det perfekte afsæt for det kommende forår, afslutter Søren.

 

Klik her for at prøve DEKALB Growth Assist.

Dekalb Growth Assist logo
DEKALB Growth Assist

DEKALB Growth Assist er et værktøj, der via vores sortsdata og lokal vejrdata simulerer, hvordan rapsen forventes at vokse i efteråret, og hvor den er på vej hen. Brug vækstkurven til at se om rapsen er på sporet, og om der er behov for at justere undervejs.

Søren Lykkegaard, Jens-Richardt Thyssen, Christian Christensen, Klaus Jakobsen, Klaus Nielsen og Stig Andersen står smilende i en mark
Kontakt os for hjælp og vejledning

Hos Bayer hjælper vi dig gerne. Kontakt kundeservice eller en af vores dygtige konsulenter.