onsdag, 8. juni 2022

Hveden skal nu til at producere til korntanken, og den afsluttende aksbehandling er, løsningen der skal holde hjem

Rundt om i landet ser vi nogle flotte hvedemarker med masser af potentiale for et højt udbytte. Vi må derfor ikke glemme at holde fokus på Septoria, for det er nu, sygdommen skal bekæmpes, så afgrøden er beskyttet hele vejen frem til høst.
Tommestok, der står nede imellem hvedeplanter

Den afsluttende aksbehandling er vigtig, da den skal beskytte hveden de næste 4-7 uge, hvor kernefyldningen står på. Det er særligt Septoria, vi holder øje med, da sygdommen vender tilbage hvert år og er den mest tabsvoldende sygdom i hvede. Derudover skal vi også være opmærksomme på at beskytte hveden mod andre svampesygdomme som rust og hvedebladplet (DTR).

På nuværende tidspunkt har der ikke været det store sygdomstryk i markerne, men med de seneste ugers nedbør og temperaturer, der på vej opad, er der risiko for, at Septoria-smitten begynder at udvikle sig og langsomt sprede sig op i planten. 

 

Monitorering af Septoria med qPCR-test

Som en fortsættelse af det pilotprojekt vi startede sidste år, samarbejder vi i år med 10 landmænd rundt omkring i landet for løbende at monitorere mængden af Septoria i deres marker ved hjælp af qPCR-test. Udover at følge udviklen af Septoria tester vi også forskellige svampeløsninger, der er tilpasset mængden af Septoria og i nogle tilfælde også markens biomasse.

Siden vi udtog de første bladprøver i slutningen af april, har vi kunnet måle Septoria på de ældre blade, og med de stigende temperaturer og fugtige vejr, forventes det nu, at smitten spredes op i planterne. I forhold til Septoria-svampens udvikling er vi stadigvæk i latensperioden, hvor vi endnu ikke kan se visuelle symptomer på de øverste blade, men vi har kunnet detektere meget lave værdier af sygdom i bladprøverne, så det er vigtigt at få beskyttet akset og bladene.

Hånd der holder hvedeblade, som stikker ud mellem fingrene
Billede: Udtagning af bladprøver uden visuelle symptomer i Pondus hvede hos Kring Agro, 30. maj 2022

 

Tilpas dosis efter markens biomasse

Mange marker er kraftig udviklet og har en høj biomasse, og det er ingen undtagelse hos de 10 landmænd, vi udtager bladprøver hos. Som et ekstra lag til qPCR-prøverne vejer vi også biomasse hos nogle af landmændene, og det giver os mulighed for ikke bare at teste svampeløsninger af, der er tilpasset markens sygdomsniveau, men også de variationer, der kan være i biomassen. Landmændene får således en tildelingsfil med en gradueret svampeløsning, hvor dosis vil gå op de steder, hvor biomassen ligger over normalen og ned, hvis den ligger under.

Hånd der holder vægt foran en grøn mark
Billede: Vejning af biomasse, som indgår i tildelingsfilen med den graduerede svampeløsning

 

Hvis vi dykker ned i et konkret eksempel, så har Kring Agro ved Fredericia en mark, der er kraftigere end normalen. Vores forudsætning er, at en "normal" hvede i stadie 39 har en biomasse på 35 t/ha. Når biomassen som i Krings tilfælde ligger omkring 40 t/ha, varierer dosis i opadgående retning for at sikre, at hele afgrøden dækkes. 

Skærmprint fra FieldView
Billede: På venstre side af billede ses sprøjtesporerne, hvor Kring Agro har kørt to forskellige svampeløsninger. I de orange spor er der kørt en fast dosis, der er tilpasset den målte mængde af Septoria i bladprøverne. I de grønne/gule spor er den graduerede svampeløsning kørt, som både er tilpasset mængden af Septoria og markens biomasse.

 

Timing - undgå at Septoria får mulighed for at udvikle sig

Den afsluttende aksbehandling foretages i stadie 55-61, når akset er gennemskredet og bør ikke ske senere end 16-18 dage efter den forudgående fanebladsbehandling, så man undgår, at Septoria får et "vindue" til at udvikle sig i. I de tidlige marker starter den afsluttende akssprøjtning allerede i denne uge, og vi anbefaler at anvende en bred løsning bestående af 0,5 l/ha Propulse + 0,2 l/ha Folicur Xpert. Udover Septoria yder Propulse også en effektiv kontrol overfor hvedebladplet, og i kombination med Folicur Xpert øges behandlingens evne mod rustsygdomme.

Følg med i vores projekt med tidlig detektion af Septoria her på hjemmesiden, klik her.